Kalervo Väänäsen työpaja Tartossa tarjoaa tohtorikoulutettaville verkostoja – haku auki

Elokuussa 2020 ensimmäistä kertaa järjestetty tohtorikoulutettavien työpaja Tartossa saa jatkoa ensi keväänä. Emeritusprofessori Kalervo Väänäsen johtaman työpajan teema on Tutkimuksesta tuotteiksi.

 

​Turun Yliopistosäätiö on avannut haun tutkimus- ja verkostoitumistyöpajaan, joka järjestetään Tartossa Granö-keskuksessa 11.–17.4.2021. Temaattisesti työpaja on suunnattu erityisesti lääketieteen sekä luonnontieteiden ja tekniikan opiskelijoille, mutta mukaan kannattaa hakea alasta riippumatta.

– Jos on vähänkään sellainen olo, että omasta tutkimuksesta voisi syntyä jotakin yliopiston tai tutkimusalan ulkopuolista toimintaa, kannattaa hakea mukaan, työpajan johtaja Väänänen rohkaisee.

Työpajan tarkkaa ohjelmaa ei ole tiedossa ennen kuin osallistujat on valittu: tarkoitus on, että sisältö räätälöidään ja puhujat valitaan osallistujien tutkimuskohteiden perusteella. Väänänen toteaa, että ohjelmasta saadaan varmasti monipuolinen.

– Virossa on vahva start up -genre. Uskon, että sieltä saadaan helposti mielenkiintoisia puhujia, jotka voivat kertoa esimerkiksi yritysten rahoituksesta tai siitä, miten lähestyä suurta tai pientä yritystä.

Työpajaan otetaan Turusta ja Tartosta kummastakin viisi tohtorikoulutettavaa ja lisäksi ohjaajia ja vierailijaluennoitsijoita molemmista yliopistoista. Tohtorikoulutettavat voivat olla jatko-opintojensa eri vaiheissa.

Mahdollisuus solmia uran mittaisia kontakteja

Yksi työpajan tärkeimmistä tavoitteista on tarjota osallistujille mahdollisuus solmia uusia kontakteja ja avartaa näkökulmia tutkimuksen tekemiseen. Kommenttien ja palautteen kuuleminen muilta jatko-opiskelijoilta tuo uusia ideoita, ja samalla voi syntyä työuran mittaisia ystävyyssuhteita.
– Henkilökohtainen verkostoituminen akateemisessa maailmassa on erittäin tärkeää, ja niin se on myös yritysmaailman puolella, Väänänen toteaa.

Elokuussa järjestetyn ensimmäisen työpajan johtanut Pekka Niemelä toteaa, että pienellä porukalla paikan päällä toteutettu työpaja on jotakin, mitä ei voi etäyhteyksillä korvata. Yhteiset aamupalat ja saunahetket ovat tärkeä osa kokemusta.

– Ensimmäisen työpajan jatko-opiskelijat edustivat viittä eri kansallisuutta, mikä toi mielenkiintoisen uuden ulottuvuuden työpajan tavoitteisiin ja onnistumiseen. Työpajat opettavat siis myös taitoja toimia kansainvälisessä ja monikulttuurisessa ympäristössä, kertoo Niemelä.

Granö-keskus Villa Tammekann on residenssi, josta voi tänä syksynä ensimmäistä kertaa hakea myös residenssivastaavan paikkaa. Turun Yliopistosäätiö haluaa tarjota myös enemmän mahdollisuuksia yhteistyöhön, ja siksi työpajoja on tarkoitus järjestää jatkossa kahdesti vuodessa.

Haku työpajoihin on auki 22.9.2020 saakka.

> Hae mukaan työpajaan ja tutustu muihin Turun Yliopistosäätiön hakuihin

> Lue elokuussa järjestetyn työpajan tunnelmia

Kuva: Siim-Kaarel Sepp | Teksti: Turun yliopiston viestintä