Erkka Valovirta -allergiatutkimusrahasto

Erkka Valovirta -allergiatutkimusrahasto on perustettu siirtämällä Lounais-Suomen allergiatutkimussäätiöstä lakkautetun Ulla ja Kari-Pekka Wilskan nimikkorahaston varallisuus Turun Yliopistosäätiöön perustettuun rahastoon. Nimikkorahaston alkupääoma oli saatu Kari-Pekka Wilskan 50-vuotipäivänä tulleista lahjoituksista, ja vuosien aikana rahasto oli kasvanut uusilla lahjoituksilla.

Erkka Valovirta -allergiatutkimusrahaston tuotolla tuetaan vuosittain lasten ja nuorten allergioiden ja astman, sekä niiden syiden ja niiden aiheuttamien sairauksien väitöskirjatutkimusta Turun yliopistossa. Etusijalla on lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen ja urheilun edistämiseen liittyvä tutkimustyö.

Ulla ja Kari-Pekka Wilskan poika sairastui 5-vuotiaana astmaan 1980-luvulla, ja tuolloin perheen oli ohjannut nuoren ja lupaavan lasten allergologian erikoislääkärin Erkka Valovirran vastaanotolle Salon aluesairaalan lastentautien ylilääkäri Asser Huuhtanen. Huuhtanen oli hoitanut myös Valovirtaa lapsena 50- ja 60-luvuilla. Vaikka Wilskojen perhe myöhemmin muutti Yhdysvaltoihin, jatkui hoitosuhde: Erkka seurasi potilaan tilaa ja hoiti lääkityksen etänä jo 1990-luvulla. Hoito onnistui niin hyvin, että poika muun muassa juoksi high school -vuosinaan keskipitkiä matkoja ja menestyi hyvin.

Kiitollisina Erkka Valovirran antamasta hyvästä ja kokonaisvaltaisesta hoidosta Ulla ja Kari-Pekka Wilska halusivat ohjata syntymäpäivälahjoitukset lasten astmaan ja allergiaan liittyviin väitöskirjatutkimuksiin Turussa.  Nimikkorahasto perustettiin Erkan suosituksesta Lounais-Suomen Allergiatutkimussäätiön alaisuuteen 1999. Tällöin valittu hoitokunta vastasi rahastosta ja apurahojen jaosta 20 vuoden ajan. Nimikkorahaston avulla tuettiin kuutta väitöskirjatutkimusta. Vuonna 2018 ikääntyvä hoitokunta alkoi miettiä rahaston tulevaisuutta ja päätti yksimielisesti, että rahasto siirretään Turun Yliopistosäätiön alaisuuteen. Samalla sen nimi vaihdettiin Erkka Valovirta -allergiatutkimusrahastoksi Wilskojen toiveesta.

Lasten allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta syntyi vuonna 1954 Uskelassa, nykyisessä Salossa. Valovirta kiinnostui lääkärin ammatista jo hyvin nuorena, sillä hän joutui lapsena vaikean suolisto- ja nivelsairauden takia usein sairaalahoitoon. Vähitellen hänen vointinsa parantui hyvän lastenlääkärin Asser Huuhtasen ansiosta. Valovirralle oli selvää, että myös hänestä tulee juuri lastenlääkäri, eikä mikään muu ammatti ollut mahdollinen. Työ lastenlääkärinä on ollut juuri sellaista, kuin hän lapsena kuvittelikin.

Kuva: Erkka Valovirran kotialbumi

Erkka Valovirta 70 vuotta 22.6.2024

Mahdolliset merkkipäivämuistamiset Turun Yliopistosäätiön hallinnoimaan Erkka Valovirta allergiatutkimusrahastoon
FI87 1733 3000 0072 25 / Turun Yliopistosäätiö
Viestiin: Erkka 70 v / lahjoittajien nimet

Erkka Valovirta valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 1980, lastentautien erikoislääkäriksi 1988 ja lasten allergologiksi 1991. Hän teki vuonna 1987 maailman ensimmäisen koira-allergian siedätyshoitoa käsitelleen väitöskirjan. Valovirta toimi opettaja Turun yliopistossa vuosina 1988–2022. Kliinisen allergologian dosentiksi hänet nimitettiin vuonna 2009. Professorin arvonimen Valovirta sai 2011.

Valovirta on ollut uraauurtava lasten ja nuorten allergioiden ja astman tutkija, jonka työssä ovat olleet näkyvissä sekä kliininen työ että tieteellinen tutkimustyö. Hän on uransa aikana toiminut monissa kansallisissa ja kansainvälisissä allergologian alan asiantuntijaverkostoissa, kuten THL:ssä, Suomen allergologi- ja immunologiyhdistyksessä, Suomen lastenlääkärien allergiayhdistyksessä, Allergia-, iho- ja astmaliitossa, Lounais-Suomen allergia- ja astmayhdistyksessä, keuhkosairauksien asiantuntijajärjestö FILHA ry:ssä, Maailman terveysjärjestössä, Maailman allergologiyhdistyksessä, Euroopan allergia- ja astmapotilasjärjestössä (EFA), European Academy of Allergy and Clinical Immunologyssä (EAACI) sekä Euroopan allergia-alan tieteellisessä järjestössä. Lisäksi Valovirta on ollut mukana useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä tutkimusryhmissä ja hän toiminut asiantuntijana, luennoitsijana, väitöskirjaohjaajana, väitöskirjatarkastajana ja monissa luottamustehtävissä alan eri järjestöissä.

Valovirta tunnetaan maailmanlaajuisesti intohimoisena allergioiden tutkimuksen ja hoidon puolestapuhujana, joka ottaa tarkasti huomioon hoidettavan lapsen tai nuoren ja perheiden huolet ja toiveet. EAACI myönsi hänelle vuonna 2005 European Pediatric Allergist -nimityksen. Hän on saanut EAACin myöntämän Daniell Bovet -palkinnon vuonna 2006 allergioiden ja astman ennaltaehkäisyn ja hoidon hyväksi tehdystä työstä. Maailman allergologijärjestö WAO myönsi Special Recogniton Awardin vuonna 2011 Valovirran tekemästä kansainvälisestä työstä allergisten sairauksien ja astman hyväksi. Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin Valovirta sai vuonna 1998.

Yksi osa Valovirran työtä on ollut Kansallisen astmaohjelman Lasten Miniastmaohjelma vuosina 1999–2002 sekä Kansallinen allergiaohjelma 2008–2018. Erkka Valovirta toimi näiden kansanterveysohjelmien asiantuntijana ja luennoitsijana. Hän piti yhdessä FILHA ry:n projektivastaava, erikoissairaanhoitaja Erja Tommila kanssa lähes 2 000 esitelmää lääkäreille, hoitajille, lääketieteen opiskelijoille ja apteekkien henkilökunnalle. Ohjelmat toteutettiin THL:n ja FILHA ry:n aloitteesta. Molemmat ohjelmat ovat saaneet paljon kansainvälistä huomioita ja monet hoitokäytännöt ovat ohjelmien myötä parantuneet niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Erkka Valovirta korostaa hoitotyössä potilaan kuuntelua sekä potilaan perheen arjen tukemista. Hänen mukaansa allergioiden hoito on kokenut täyskäännöksen 1980-luvun täydellisestä allergeenien välttelystä nykyiseen siedättämiseen perustuvaan hoitoon. Uusien, sallivien ja monipuolisten hoitojen ansiosta edes vaikeista allergioista kärsivät potilaat eivät koe tautitaakkaa elämääsä liiaksi rajoittavana.

Vapaa-ajallaan Erkka Valovirta harrastaa purjehdusta, klassista musiikkia ja käy oopperassa sekä teatterissa ja lukee ammatti- ja kaunokirjallisuutta. Hänen perheeseensä kuuluvat ortopedi-kirurgipuoliso Satu Jokinen-Valovirta sekä kaksi aikuista lasta perheineen.

Teksti: Anna Koivisto, Turun Yliopistosäätiö