Turun Yliopistosäätiön apurahapolitiikka
Turun Yliopistosäätiön tehtävänä on tukea Turun yliopiston toimintaa. Tukea suunnataan sekä apurahoina että projektitukena. Apurahoja jaetaan Turun yliopiston tutkijoille, opettajille ja tutkijaryhmille. Säätiöllä on hallinnassaan yleisrahasto sekä noin 100 nimikkorahastoa, joiden tuotto jaetaan lahjakirjan tai testamentin määräysten mukaisesti tietyllä alalla tehtävän tutkimustyön tukemiseen tai muuhun tarkemmin määriteltyyn kohteeseen.
Tässä Yliopistosäätiön hallituksen kokouksessaan 28.10.2024 hyväksymässä apurahapolitiikassa esitetään yleiset linjaukset rahoitettavista kohteista ja muista jaon perusteista sekä säätiön apurahaviestinnästä. Apurahapolitiikan valmistelussa on kuultu säätiön tieteellisiä asiantuntijoita ja yliopiston johtoa.
Rahoitettavat kohteet
Turun Yliopistosäätiö myöntää apurahoja seuraaviin tarkoituksiin:
- väitöskirja-apurahat
- apurahat post doc -vaiheen alussa oleville tutkijoille
- muut tutkimusapurahat (projektit)
- kongressi- ja tutkimusmatkat ulkomaille
- muut kohteet
- Granö-stipendit
Kevään jaossa myönnetään apurahoja kaikkiin yllä mainittuihin kohteisiin, syksyn lisäjaossa ainoastaan matka-apurahoja ja Granö-stipendejä.
Apurahojen jaon perusteet
Yliopistosäätiö pyrkii apurahapolitiikallaan mahdollisimman suureen vaikuttavuuteen. Säätiön myöntämän tuen painopiste on uraansa aloittavien tutkijoiden tukemisessa. Tavoitteena on myöntää tukea väitöskirjatutkijoille ensisijaisesti vuoden mittaisiin tutkimusjaksoihin, mutta myös lyhyemmät jaksot ovat mahdollisia erityisesti tutkimuksen käynnistys- ja loppuunsaattamisvaiheessa. Tuen myöntämisessä huomioidaan hakijan saama muu rahoitus siten, että tuesta muodostuu apurahan saajan kannalta kokonaisuus, jolla on mahdollisimman hyvä vaikuttavuus. Säätiön post doc -apurahoilla tuetaan väitöksen jälkeisen tutkimuksen suunnittelua ja oman tutkimusryhmän perustamista.
Väitöskirja-apurahan saanutta voidaan tukea lisäksi matka-apurahalla hänen mennessään ulkomaisiin kongresseihin esittelemään tutkimustaan. Yliopistoon toistaiseksi palkatuille professoreille ei pääsääntöisesti myönnetä matka-apurahoja. Säätiö myöntää lisäksi tutkijahuonestipendejä Tarton Granö-keskukseen yksittäisille tutkijoille ja tutkimusryhmille.
Yliopistosäätiö voi myös osoittaa tukea uusille tutkimuksellisille avauksille niiden alkuvaiheessa. Tukea myönnetään enintään kolmen vuoden ajan. Muita mahdollisia kohteita voivat olla esimerkiksi ulkomaille suuntautuvat opintoretket tai kansainvälisten kutsupuhujien kutsuminen Turkuun.
Yliopistosäätiö käyttää apurahahakemusten arvioinnissa asiantuntijoina Turun yliopiston professoreita, joiden kausi asiantuntijana kestää kolme vuotta. Asiantuntijakausia voi olla peräkkäin enintään kaksi. Asiantuntijoiden työtä johtaa kolmivuotiskaudeksi valittu puheenjohtaja. Asiantuntijakäsittelyssä noudatetaan Yliopistosäätiön hallituksen hyväksymiä esteellisyysohjeita.
Viestintä apurahoista
Yliopistosäätiön apurahaviestintä on avointa. Hakujulistukset, -lomakkeet ja ohjeistukset ovat saatavilla suomen ja englannin kielellä. Hakuaikoina järjestetään apurahaklinikoita (suomeksi ja englanniksi), joissa hakijat saavat yksilöllistä tukea ja ohjausta hakemuksen laatimiseen. Läpinäkyvyyden lisäämiseksi hakuvaiheen kirjallista ennakko-ohjausta vahvistetaan.
Yliopistosäätiön tuen tunnetuksi tekemiseksi tehdään yhteistyötä yliopiston tutkijakoulu UTUGS:n ja tiedekuntien tutkimuksesta vastaavien (vara)dekaanien kanssa. Tämän perusteella saadaan myös tietoa apurahapolitiikan päivittämistarpeista.
Säätiön nimikkorahastoista laaditaan esitteet. Esite liitetään nimikkorahastosta tukea saaneen myöntökirjeeseen. Esitteet julkaistaan myös säätiön www-sivuilla ja ne ovat esillä säätiön toimistossa. Myöntökirjeisiin liitetään toive siitä, että apurahansaajat mainitsevat saamastaan tuesta tutkimuksensa julkaisuvaiheessa sen esipuheessa tai sitä julkisuudessa esitellessään. Säätiön tuen vaikuttavuutta tehdään tunnetuksi vuosikertomuksessa, uutiskirjeissä ja sosiaalisessa mediassa sekä säätiön järjestämissä tilaisuuksissa, kuten Snellmanin päivän apurahajuhlassa.