Apurahatyypit

Väitöskirja-apuraha on tarkoitettu työskentelyapurahaksi väitöskirjaansa tekeville tutkijoille.  Verovapaa apuraha vastaa ns. taiteilija-apurahaa. Apurahansaajien sosiaaliturvaa koskeva laki edellyttää eläkevakuutussopimuksen tekemistä, mikäli tietyt ehdot täyttyvät (ks. mela.fi). Apuraha myönnetään enintään 12 kk:n pituisena jaksona. Apurahansaajan tulee olla muusta ansiotyöstä vapaa ja keskittyä tutkimustyöhön.

Väitöskirja-apurahan kk-summa vuonna 2024

2189 euroa/kuukausi (sis. vakuutuksen) | 1910 euroa/kuukausi (ilman vakuutusta)

Post doc -apuraha on tarkoitettu työskentelyapurahaksi post doc -vaiheen alussa oleville tutkijoille. Apuraha on tarkoitettu työskentelyyn, eikä se sisällä kuluja. Apurahansaajien sosiaaliturvaa koskeva laki edellyttää eläkevakuutussopimuksen tekemistä, mikäli tietyt ehdot täyttyvät (ks. mela.fi). Apurahaa voi hakea 4-9 kk ajaksi. Apurahansaajan tulee olla muusta ansiotyöstä vapaa ja keskittyä tutkimustyöhön.

Post doc -apurahan kk-summa vuonna 2024

2900 euroa/kuukausi (sis. vakuutuksen)

Varttuneemmat tutkijat, jotka hallinnoivat tai suunnittelevat projektia tutkimusryhmälle voivat hakea tutkimusapurahaa. Tutkimusapurahaa voi hakea työskentelyyn (työskentelyapuraha, enintään 12 kk:n pituisena jaksona), ostopalveluihin, kulutustarvikkeisiin ja muihin kuluihin. Huom! Tutkimushankkeeseen liittyviin matkakuluihin on mahdollista hakea erikseen matka-apurahaa (tutkimusapurahahakemuksella ei voi hakea rahoitusta matkakuluihin). Väitöskirjatutkijat eivät voi hakea tutkimusapurahaa.

Työskentelyapurahan kk-summa vuonna 2024

2189 euroa/kuukausi (sis. vakuutuksen) | 1910 euroa/kuukausi (ilman vakuutusta)

Verovapaa apuraha vastaa ns. taiteilija-apurahaa (kk-summa ilmoitetaan hakujulistuksessa). Apurahansaajien sosiaaliturvaa koskeva laki edellyttää eläkevakuutussopimuksen tekemistä, mikäli tietyt ehdot täyttyvät (ks. mela.fi). Työskentelyapurahan saajan tulee olla muusta ansiotyöstä vapaa ja keskittyä tutkimustyöhön.

Matka-apurahoja myönnetään ulkomaille suuntautuviin kongressi- ja tutkimusmatkoihin. Kotimaan matkoja ei tueta nimikkorahastokohtaisia poikkeuksia lukuunottamatta (ks. Kevo-rahasto, Saaristomeren tutkimuslaitoksen Seili rahasto, Timo Soikkasen rahasto).

Apurahaa voi hakea matkakuluihin (julkisen liikenteen taksojen mukaan), majoitukseen ja osallistumismaksuun. Säätiö ei myönnä tukea muihin kuluihin (ateriat, päivärahat, posterin painatus, ESTA, viisumin hankkimisesta aiheutuvat kustannukset jne.). Huom! Jos matkan kulut maksetaan yliopiston kautta, apurahaa voi hakea vain myöntöpäätöksen jälkeen tapahtuviin matkoihin (yliopisto ei vastaanota apurahoja takautuvasti).

Haettaessa matka-apurahaa kongressimatkaan, hakemukseen tulee liittää

  1. kokouskutsu/kokouksen ohjelma (lyhyt versio)
  2. esitelmäabstrakti (pakollinen)
  3. abstraktin hyväksy­misilmoitus (voi toimittaa hakuajan päätyttyä pdf-tiedostona sähköpostilla apurahasihteerille)
  4. selvitys osallistumismaksun sisällöstä

Haettaessa matka-apurahaa tutkimusmatkaan, hakemukseen tulee liittää

  1. matkaohjelma / työsuunnitelma
  2. kustannuserittely tarvittaessa

Stipendit ym.

Hakuaika keväällä ja syksyllä.

Stipendi oikeuttaa vapaapaikkaan Alvar Aallon suunnittelemassa Granö-keskus Villa Tammekannin tutkijaresidenssissä. Stipendiä voi hakea myös ryhmälle (max. 7 hlöä). Tila ja ympäristö sopii erinomaisesti esimerkiksi erityistä rauhaa vaativan työskentelyjakson toteuttamiseen tai pienten työ- ja tutkimusryhmien kokouksiin.   Tutkijahuonestipendiä voi hakea vähintään viikon ja enintään kahden viikon ajaksi. Aamiainen ja saunan käyttö kuuluvat stipendiin. Matkat Tarttoon ja takaisin kustannetaan itse.

Katso myös: Granö-keskus (Villa Tammekann)

Tukimuoto mahdollistaa pidemmän tutkimusjakson (1-12 kk) Tartossa. Etusija on niillä hakijoilla, joilla jo on tai on vireillä yhteistyö Tarton yliopiston kanssa. Asuntona on 65 neliön, vuonna 2000 valmistunut Tammekannin kalustettu pihatalo. Myös perheen voi ottaa mukaan. Residenssivastaavan toimenkuvaan kuuluu residenssin vieraiden vastaanotto ja tarvittava yhteydenpito heihin residenssioleskelun aikana. Tehtäviin ei liity kiinteistöön liittyviä huoltotehtäviä, mutta kylläkin kiinteistön tarkkailu ja havainnointi sekä yhteydenpito suomen kieltä taitavaan paikalliseen yhteyshenkilöön ja Yliopistosäätiöön. Vapaamuotoinen hakemus, josta on käytävä selville mm. suunniteltu tutkimustyö jakson aikana, toivottu ajankohta ja jakson pituus, yhteydet Tarton yliopistoon tai suunnitelma yhteistyöstä. Hakemus toimitetaan sähköpostilla osoitteeseen tysaatio@utu.fi. Residenssivastaavan tukeen kuuluu matkakustannukset Suomesta 2-6 kertaa oleskelun pituudesta riippuen.