Turun Yliopistosäätiön säännöt

1 §

Säätiön nimi on Turun Yliopistosäätiö sr ja sen kotipaikka Turun kaupunki. Säätiön englanninkielinen nimi on Turku University Foundation sr.

2 §

Säätiön tarkoituksena on avustaa Turun yliopistoa käyttämällä omaisuutensa tuotto yliopiston tukemiseen sekä edistää sen tarkoitusperien saavuttamista.

3 §

Säätiön omaisuuden muodostavat ne varat, jotka Turun Suomalaisen Yliopistoseuran hoitokunta on, päätettyään 28 päivänä helmikuuta 1920 perustaa Turun Yliopiston ja saatuaan 6 päivänä toukokuuta 1927 Tasavallan Presidentin luvan Turun Yliopisto -nimisen säätiön perustamiseen, 12 päivänä toukokuuta 1927 Turun Yliopiston juhlallisten vihkiäisten yhteydessä säätiölle luovuttanut, sekä myös ne varat, jotka säätiölle myöhemmin ovat kertyneet ja vastaisuudessa kertyvät, lukuun ottamatta sitä omaisuutta, joka Suomen valtion kanssa maaliskuun 1 päivänä 1974 tehdyllä sopimuksella on päätetty luovuttaa Suomen valtion omistukseen.

Säätiön varat on sijoitettava silmällä pitäen sijoituksen varmuutta, tuottavuutta ja arvon säilyvyyttä.

4 §

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja ja muillakin säätiölain sallimilla tavoilla kartuttaa omaisuuttaan. Säätiö voi myös omistaa kiinteistöjä.

Jos lahjoituksessa tai testamentissa on niin määrätty, muodostetaan saaduista varoista erityisrahastoja.

5 §

Säätiön hallintoelimiä ovat säätiön hallintoneuvosto ja hallitus. Lisäksi säätiöllä voi olla toimitusjohtaja.

6 §

Säätiön hallintoneuvostoon kuuluvat hallintoneuvoston kolmeksi vuodeksi kerrallaan valitsemat vähintään 18 ja enintään 24 jäsentä. Jäsenistä on neljä valittava Turun yliopistosta, yksi Turun Suomalaisesta Yliopistoseurasta ja kaksi Turun kaupungin esityksestä. Muut jäsenet on valittava julkisen ja talouselämän asiantuntemusta edustavista henkilöistä. Hallintoneuvoston jäsenistä tulee vähintään kahden olla lainoppineita. Jäseneksi ei voida valita henkilöä, joka on täyttänyt 70 vuotta.

Hallintoneuvoston jäsenet ovat erovuorossa hallintoneuvostosta niin kuin olivat erovuorossa valtuuskunnasta, josta tuli hallintoneuvosto näiden sääntöjen voimaan tulessa.

Hallintoneuvosto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan vuodeksi kerrallaan.

7 §

Hallintoneuvoston varsinaisia vuosittaisia kokouksia ovat kevätkokous ja syyskokous. Hallintoneuvosto voi kokoontua myös ylimääräiseen kokoukseen tarpeen vaatiessa tai milloin vähintään neljä hallintoneuvoston jäsentä sitä puheenjohtajalta kirjallisesti pyytää. Tällöin on mainittava myös asiat, joita varten kokous halutaan kutsuttavaksi koolle. Hallintoneuvoston kutsuu koolle sen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

Kokouskutsu, jossa tulee mainita kokouksessa käsiteltävät asiat, on lähetettävä kullekin jäsenelle vähintään viikkoa ennen kokousta.

Hallintoneuvosto on päätösvaltainen, kun puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi vähintään puolet hallintoneuvoston koko jäsenmäärästä on läsnä.

8 §

Hallintoneuvoston kokouksissa on kullakin jäsenellä yksi ääni. Äänioikeutta ei voi käyttää asiamies.

Hallintoneuvoston päätökseksi, ellei näissä säännöissä ole toisin määrätty, tulee se mielipide, jota yli puolet jäsenistä kannattaa. Äänten mennessä tasan on puheenjohtajan ääni ratkaiseva paitsi 10 §:ssä mainituissa vaaleissa, joissa ratkaisee arpa.

9 §

Hallintoneuvoston kevätkokous pidetään maalis-huhtikuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat:

1. esitetään hallituksen laatima edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä tilintarkastajien niistä antama tilintarkastuskertomus;

2. päätetään toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vahvistamisesta;

3. päätetään niistä toimenpiteistä, joihin edellisen vuoden tilinpito ja hallinto saattavat antaa aihetta;

4. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

10 §

Hallintoneuvoston syyskokous pidetään marras-joulukuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat:

1. vahvistetaan hallituksen laatima tulo- ja menoarvio seuraavaa tilikautta varten;

2. päätetään 13 §:ssä mainittujen hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenille maksettavan kokouspalkkion ja päivärahan suuruudesta sekä määrätään tilintarkastajille maksettavien palkkioiden perusteet;

3. valitaan hallintoneuvoston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja seuraavaa kalenterivuotta varten samoin kuin hallintoneuvoston jäsenet erovuoroisten ja poistuneiden tilalle;

4. valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten ja poistuneiden tilalle sekä määrätään yksi hallituksen jäsenistä sen puheenjohtajaksi seuraavan kalenterivuoden ajaksi;

5. valitaan kaksi tilintarkastajaa, joista toisen on oltava tilintarkastusyhteisö ja toisen KHT- tilintarkastaja.

6. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

11 §

Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus.

Hallitukseen kuuluu kuusi hallintoneuvoston kolmivuotiskaudeksi kerrallaan valitsemaa jäsentä. Hallituksen jäsenistä on vuosittain kaksi erovuorossa. Hallintoneuvosto voi erottaa valitsemansa hallituksen jäsenen kesken toimikauden.

Hallituksen jäseneksi älköön valittako henkilöä, joka on täyttänyt 70 vuotta. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan kalenterivuodeksi kerrallaan. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kutsusta, joka on lähetettävä kullekin jäsenelle vähintään viisi päivää ennen kokousta. Hallitus on päätösvaltainen, kun kokouksessa puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi on läsnä vähintään kolme muuta jäsentä. Jos saapuvilla ei ole useampia kuin neljä, voidaan ratkaisut tehdä vain yksimielisellä päätöksellä.

12 §

Säätiötä edustavat hallituksen jäsenet kaksi yhdessä.

13 §

Säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen puheenjohtaja sekä jäsenet voivat saada osallistumisestaan kokouksiin enintään tavanomaisen kokouspalkkion ja päivärahan, sekä kohtuullisten matkakulujensa korvauksen.

14 §

Säätiön tilit päätetään kalenterivuosittain ja ne on viimeistään seuraavan vuoden helmikuun aikana jätettävä tilintarkastajille tarkastettaviksi. Tilintarkastajien lausunto on annettava seuraavan maaliskuun 15 päivään mennessä.

15 §

Näiden sääntöjen muuttamiseen sekä säätiön purkamiseen vaaditaan, että ehdotusta on kahdessa peräkkäisessä vähintään kahden kuukauden väliajoin pidetyssä hallintoneuvoston kokouksessa kannattanut vähintään kolme neljännestä hallintoneuvoston jäsenistä.

16 §

Omaisuus, joka säätiöltä sen lakatessa tai purkautuessa jää, käytetään suomenkielisen korkeakouluopetuksen ja tutkimustyön hyväksi Turun kaupungissa. Säätiötä purettaessa varojen käyttämisestä päättää hallintoneuvosto.